//
du leser...
Ressurs

Facebook som digital minnebok

Delekulturen på sosiale medier har ikke bare positive sider. Ved å legge ut personlig informasjon, bilder og statusoppdateringer på sosiale medier som Facebook, gir vi fra oss verdifull informasjon om vår profil. Flere har påpekt det problematiske i at det er de som står bak plattformene for sosiale nettverk som bestemmer vilkårene for bruk av disse dataene, og ikke brukerne selv.

Til tross for dette deler vi altså gladelig små og store hendelser i våre liv på Facebook. Hvorfor er det egentlig så viktig for oss å dele all den informasjonen vi gjør på sosiale medier?

PBS Idea Channel presenterer en mulig forklaring i klippet under. Vår identitet er nært knyttet til våre minner, og de opplevelsene vi husker former vår oppfatning om egen identitet. Ved å fungere som en slags ekstern hukommelse, konstruerer Facebook på et vis vår identitet for oss. I tillegg gjør Facebook det mulig å presentere vår konstruerte identitet for et større antall personer enn vi faktisk kjenner i den ikke-medierte virkeligheten. Dermed kan man si at de tilsynelatende trivielle personlige statusoppdateringene Facebook er fylt av faktisk er svært viktige for personene som deler dem, som del i formingen av deres ”digitale jeg”.

Reklamer

Diskusjon

2 kommentarer om “Facebook som digital minnebok

  1. Underholdene video! Den franske filosofen Bernard Stiegler har skrevet mye interessant om industrialiseringen og mekanisering av minne. I følge Stiegler kan vi se medieteknologier som gramofonen, filmen, og Facebook, som en form for tertiært minne fordi de eksternaliserer vår hukommelse. Slike hukommelsesteknologier kaller Stiegler også for mnemoteknologier. Stiegler er en interessant teoretiker for medievitere, fordi han ser medie, og teknologihistorien som en slags menneskelig evolusjonshistorie. Vi har alltid eksternalisert minne ved hjelp av medieteknologier, i følge Stiegler. Denne historien begynner ofte med referanse til Platons Phaedrus og hvordan han mente at skriften ville svekke hukommelsen og bevisstheten. Er Facebook bare en forlengense av dette, om enda en litt mer radikal form for hukommelsesteknologi? Stiegler selv, er for øvrig svært lite imponert over Facebook og de nye sosiale nettverkstjenestene og kaller det en form for kognitiv kapitalisme.
    For en innføring i Stieglers teknologifilosofi: Technics and Time 1 (1998)
    For en nyere bok av Stiegler om hukommelse, oppmerksomhet og sosiale medier (går ikke konkret inn på spesifikke sosiale medier): Taking Care of Youth and the Generations (2010)
    For en generell bok om digitalt minne: Garde-Hansen, Hoskins, Reading (2009) Save as…Digital Memories. Palgrave.

    Skrevet av tabu | oktober 6, 2012, 11:32 am

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: