//
du leser...
Diverse

Vis meg dine venner og jeg skal si deg hvem du er

Supermann

Skal man være seg selv, eller den beste versjonen av seg selv? (CC-lisensiert)

Facebook brukes i dag til å knytte nye bånd, og til å vedlikeholde de eksisterende. Man er Facebook-venn med både nære venner, familie, nye og gamle kolleger, gamle klassekamerater og mer perifere bekjente. Men Facebook brukes også til å knytte nye relasjoner, og til stille nysgjerrigheten. Man leter opp den nye kollegaens profil på Facebook før hun begynner på arbeidsplassen, man legger til «han kjekke» man traff på fest på lørdag og man snoker på eks-kjærestens nye kjærestes profil. Alt for å få et slags inntrykk av hvordan denne personen er, uten faktisk å trenge å bli kjent med han eller henne.

Når man presenterer seg selv på Facebook prøver man ofte å framstå som den beste mulige versjonen av seg selv. Denne måten å tolke hvordan man fremstår på i sosiale medier kalles «idealisert virtuell identitet». Bildene man legger ut viser at man er slank, aktiv og attraktiv, kun de mest flatterende bildene legges ut, bildet av dobbelthaken og kvisen på nesa sensureres. Statusoppdateringene handler om hvor mye man trener, hvor flink man er på skolen, eller hvor utrolig kult det var på festen sist helg. Man «liker» interessante bøker og smale filmer. Og man legger ut masse bilder fra den sommeren (for to år siden) da man var på ferie på et spennende og eksotisk reisemål (der det alltid var bra vær). Man ønsker å gi et best mulig digitalt førsteinntrykk av en selv.

Men en Facebookprofil eksisterer ikke alene. Man er en del av et sosialt nettverk, der hva Facebookvennene sier om en, hvilke bilder de legger ut og hva de skriver til en, former brukerens personlighet. Relasjonen mellom en selv og Facebookvennene er også med på å forme hvordan man oppfattes. I tillegg til relasjonen til vennene har også typen Facebookvenner påvirkning på hvordan man fremstilles. Attpåtil antallet venner sier noe om hvordan man blir oppfattet. For få venner kan tolkes at man er usosial, mens for mange kan ses på som at man prøver for hardt. Forsøk har vist at en Facebookprofil med mange attraktive Facebookvenner også ses på som mer attraktiv selv. Og det at noen skriver på profilen at man er flink til å stå på ski veier mye tyngre enn at man selv sier at man er aktiv og sporty.

Så hvordan kan man som Facebookbruker gi den beste representasjonen av seg selv? Skal man male alt rosenrødt og pynte litt på sannheten? Eller skal man være dønn ærlig og legge ut alt slik det er, uten filter? Skal man kanskje avstå fra å legge ut noe som helst, slik at man kun defineres ut i fra de andre brukerne? Og hva er egentlig viktigst, å vise hvem man egentlig er, eller å vise hvor bra man kan være?

Referanser:
Aalen, Ida. En kort bok om sosiale medier. Utdrag, ikke publisert.

Reklamer

Diskusjon

En kommentar om “Vis meg dine venner og jeg skal si deg hvem du er

  1. Veldig interessant å lese disse blogpostene altså – jeg er særlig spent på å høre om dere kjenner dere igjen i de nfremstillingen som jeg har i boka!

    Skrevet av Ida Aalen | oktober 10, 2012, 10:56 am

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: